Hvordan planlægger man en begravelse?

Artiklen er skrevet i samarbejde med vores lokale bedemand i Vejen.

Der er to ting der er sikre her i livet. Vi kommer hertil, og vi skal herfra. Pudsigt nok, er vi på det bevidste plan meget lidt involverede i begge begivenheder. Vi fødes og svøbes ind, mens vi som det sidste skal sendes tilbage til universet enten som aske eller i en kiste.

På trods af at vi alle ved dette, så er det langt fra alle, som har taget stilling til deres begravelse eller forhold omkring døden. For det er muligt at planlægge det på ”den anden side”, eftersom vi kan nedfælde vores tanker og forvente at familien vil respektere dem.

Når man planlægger en begravelse, bør den nemlig være resultatet af den afdødes ønsker og valg fra familien. Den afdøde har mulighed for – såfremt han eller hun udfylder et dokument med det specifikke formål – at beskrive, hvordan de ønsker deres begravelse gennemført. Det kan f.eks. gøres ved at bestemme, om man vil begraves eller kremeres – og om man vil i urne eller have sin aske spredt. Ligeledes kan man selv ønske, hvad for noget tøj man vil begraves i, om man vil begraves med særlige genstande, om man har ønsker til de sange og salmer, der skal være en del af ceremonien og meget mere.

Er der ikke anført nogle af disse ting, bliver det familiens valg, hvad der skal prioriteres. Her vil de vælge blomster, kisten eller urnen, gravsten og meget mere. De vil desuden være ansvarlige for at få indrykket en dødsannonce, holde en såkaldt gravølsfest efter den kirkelige tjeneste osv.

Som familiemedlem bør man derfor tænke over, hvordan man får klarlagt, hvad der skal ske. Det kan betyde, at man er tvunget ud i en måske ubehagelig dialog omkring ønsker til begravelsen, inden dødsfaldet indtræffer. Det kan blive en ubehagelig samtale at tage med et andet menneske, men det kan også forhindre, art man står og skal træffe nogle svære valg, som man er usikker omkring. Derfor er det en god idé at få styr på i rette tid.