Fremtidens tekstilindustri skal være bæredygtig

Der har de sidste par år været et misbrug af vores klima igennem tekstilindustrien, som har fabrikeret et overflod af tøj, der lynhurtigt er blevet smidt ud igen. Det har udgjort behovet for os mennesker, at vi måtte udskifte vores garderobe mere regelmæssigt end alle skifter strømper.

Det indikerer at der nu bliver slynget store mængder af tekstil ud, som der var nogen tvivl om kunne have været benyttet af andre – noget ender til Frellsens Hær, men rigtig meget direkte i havene. Traditionel bomuld er en uforholdsmæssig stor last for vores klima, da der forbruges uanede liter vand i udarbejdelsen.

Økologisk fremfor konventionel produktion

Det er mere bæredygtigt at investere i økologisk bomuld fremfor den konventionelle bomuld, da der bliver brugt signifikant mindre vand i bomuldsmarkerne og på virksomheden der fremstiller bomulden. Der udledes også væsentlig færre skadelig kemi på markerne og der bruges færre kemikalier i tekstilerne ved produktionen hos producenten. Det bliver altså både mindre skadeligt for din babys hud, samtidig med det også er bedre for miljøet. 

Der har været en bevægelse af nye materialer de sidste par år, hvor det som har slået mest igennem er bambus. Det vidunderlige ved råmaterialet er, at bambus gror utrolig hurtigt. Det gør at du får rigeligt af bambusplanter til rådighed. Bambusplanten ernærer endda den jord der planten vokser i. Det efterlader fremragende jord til at benyttes som jord til andre afgrøder. Den er selvbeplantende og kan gøre det, helt uden hjælp af unødvendig vækstmidler og skadelig kemi.

Bambus kan være bæredygtigt

Bambusmaterialet kan være en gris, i selve nedbrydelsen af bambus til viskose. Det udleder store mængder vand og kemikalier. Der er heldigvis et par stykker, som har løst den fremstillingsproces. F.eks. er alt bambus som JBS fremstiller er udvundet i et “lukket kredsløb”. Der bliver 95% af vandet genbrugt og alt kemi opsamlet – så ingenting ender i naturen. Når du for eksempel hos NorthOrganic køber de bambus underbukser du ser fra JBS, er de noget mere klimavenlige end det konventionelle bambus der er fremstillet hos andre.

Træf det bæredygtige valg

Vil du træffe et bærekraftigt valg når du foretager et køb af tøj, skal du vælge at købe økologiske tøjdele – og det må også med fordel være GOTS certificeret, som er en garant for at det er hele kæden fra start til slut der er tilføjet tilpas mange strenge krav. Køber du økologisk bomuld når du køber sengetøj eller ammepuder, går du næppe ned på kvalitet – og sengetøjet behøver hellere næppe blive mere omkostningsfuld, da hvis ellers leverandøren køber store mængder nok, selvfølgelig kan få bedre priser som almindelig bomuldssengetøj.