Sådan for i mere ro på kontoret

Støj er alt andet end en stille dræber! Støj er høj lyd eller visuelle forstyrrelser, der dræber alt koncentration og slår dig ud af det fokus, du havde opbygget. Af samme årsag sætter støj dig hele tiden tilbage, hvormed du får sværere ved at gennemføre dinarbejdsopgaver til tiden. Det kan derfor føre til stress, sygemeldinger og tabt produktion for arbejdspladsen.

Her kommer 3 gode råd til, hvordan i undgår støj på kontoret.

Indret jer praktisk

Et kontor vil altid have nogle, der taler mere med hinanden eller taler mere i telefon end andre. Måske der også er teams, som besøger hinandens skriveborde og taler sammen, hvilket kan virke generende for andre. Af samme årsag giver det god mening at placere personer og teams praktisk, så dem, der ikke larmer så meget eller er mere sensitive, får et område, hvor det støjer mindst muligt.

Derudover er det en god idé, hvis man indretter i flere forskellige zoner. På den måde kan man lave områder, hvor der kan laves brainstorm og tales på kryds og tværs, mens andre områder er forbeholdt koncentreret arbejde.  

Invester i det rette inventar

Inventaret har ofte stor indflydelse på lyden og støjniveauet i et kontor. Dels er mange kontorlandskaber mere spartansk indrettet, hvilket giver skarpe hjørner og hårde overflader, som lyden reflekterer på. Her kan lydabsorbenter derfor være en god investering, da de tager lyden, så støj minimeres.

Inventar kan dog også løse problemer. Eksempelvis kan en lydboks gøre, at folk søger ind i den for at tale i telefon, hvormed den – ofte høje – type støj forsvinder fra det åbne rum og ind i et lukket og lydisolerende miljø.

Opdrag medarbejderne

Inventar er en ting. Men den bedste måde at reducere støj på, er ved at folk lære at larme så lidt dom muligt. Man skal naturligvis have lov til at tale i telefon og udføre sit arbejde. Men støj kan sænkes, når folk f.eks. bliver opmærksomme på ikke at dyrke private samtaler og grine højlydt etc. i det storrumskontor, som er fælles.